Barion Pixel
Lecke 5 / 34
Folyamatban

Német betűk magyar billentyűzeten

Ez a lecke segítséget ad ahhoz, hogy hogyan gépelhetünk németül anélkül, hogy megváltoztatnánk számítógépünk beállításait. Talán ez a legkézenfekvőbb megoldás, így gond nélkül írhatunk magyarul és németül, ugyanazon billentyűkiosztás alatt.

Csupán három olyan betű van, ami nem található meg a magyar billentyűzeten, de az AltGr gomb (Windows) segítségével ezeket is könnyedén előhívhatod. Természetesen lehetőséged van arra is, hogy számítógéped nyelvi beállításain módosíts és a németet is hozzáadd a beviteli módok közé.

Windows Operációs Rendszer

Windows rendszer alatt a következő kombinációkat használhatod:
AltGr + A = ä
AltGr + E = Ä
AltGr + Á = ß
Az ß nagybetűs változata sajnos nem található meg a magyar billentyűkiosztás alatt. Ez azonban nem jelent problémát, hiszen nagybetűként helyettesíthetjük dupla S betűkkel is.


TIPP! Érdemes lehet ezeket a billentyűkombinációkat feljegyezni és számítógéped közelében tartani egészen addig, amíg nem tudod őket magabiztosan alkalmazni. Ezekre az ismeretekre szükséged lesz a feladatok megoldása során, ezért javasoljuk egy puska elkészítését, ami segítségedre lehet a kezdetekben.

Amennyiben nem Windows operációs rendszert használsz, úgy a fenti billentyűkombinációk nem biztos, hogy működni fognak. Mielőtt a következő leckére lépsz, mindenképpen derítsd ki, hogy az eszközödön milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre!

Szándékosan szeretnénk elérni, hogy megtanuld ezek használatát, hiszen nyelvvizsgát letenni már számítógép segítségével is lehet. Sőt! Már otthonról is! Nem is beszélve arról, hogy bármikor szükséged lehet erre a tudásra egy e-mail vagy akár egy német nyelvű önéletrajz megírásakor.